Gyutataki po polsku

mieso_2_2_842 Już kilka razy przygotowywaliśmy gyutataki, czyli marynowaną polędwicę wołową i za każdym razem wychodziła obłędnie dobra. Według oryginalnej receptury składnikiem marynaty powinno być japońskie wino mirin, tym razem jednak postanowiliśmy zastąpić je dwójniakiem. Efekt? Rewelacyjny! Dlatego dzieliśmy się z Wami tym przepisem.

PS. Zamiast polędwicy możecie wykorzystać inną część, na przykład rostbef (na zdjęciu).  A przy doborze miodu pitnego do marynaty unikajcie miodów o zbyt ostrym smaku. My wykorzystaliśmy Dwójniak Dominikański od Apisu i sprawdził się świetnie.

Gyutataki po polsku

mieso1_1_842

By polewamy Published: Maj 22, 2014

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 10 mins
  • Ready In: 12 hrs 20 mins

Już kilka razy przygotowywaliśmy gyutataki, czyli marynowaną polędwicę wołową i za każdym razem wychodziła obłędnie dobra. …

Składniki

Przygotowanie

  1. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce
  2. Czosnek pokroić w drobną kostkę, umieścić w głębokim garnku o grubym dnie i podgrzać na oliwie.
  3. Gdy czosnek zacznie się delikatnie rumienić (ale nie może się przypalić!) wlać do garnka sos sojowy i miód pitny.
  4. Doprowadzić do wrzenia, a następnie od razu wyłączyć gaz, wrzuć do marynaty starty korzeń imbiru i odstawić garnek do wystygnięcia.
  5. Duży kawałek polędwicy oczyścić z błon i delikatnie posypać pieprzem (nie solić).
  6. Smażyć polędwicę na bardzo rozgrzanej patelni przez 30 sekund z każdej strony, ale nie dłużej.
  7. Gdy marynata z miodu pitnego i sosu sojowego wystygnie, przełożyć do niej polędwicę. Marynata powinna w całości zakryć polędwicę.
  8. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu kroić na cienkie plastry.