Obalamy alkoholowe mity

iStock_000002029034Small

Uznaliśmy, że czas skończyć z niektórymi mitami, powielanymi w naprawdę wielu dyskusjach, często przez osoby, które uważają się w towarzystwie za alkoholowych znawców.

1. Półtorak jest lepszym miodem pitnym od dwójniaka. A trójniak, czy czwórniak to miody, których nie wypada dać na prezent.

Przypomnijmy – półtorak to miód pitny, w którym na jedną jednostkę miodu przypada pół jednostki wody. W trójniaku, na jedną jednostkę miody przypadają z kolei dwie jednostki wody. Czyli trójniak, jest miodem pitnym bardziej „rozcieńczonym” niż półtorak. Tyle, że gdyby o samą zawartość miodu chodziło, jedlibyśmy czysty miód, zamiast pić go w postaci sfermentowanej i rozcieńczonej. Gdyby natomiast liczyły się „procenty” (półtorak jest mocniejszy od trójniaka), powinniśmy w ogóle przerzucić się na spirytus.

Tymczasem w miodach pitnych, podobnie jak i w innych trunkach, chodzi przede wszystkim o smak.  Znamy wiele osób, z których znaczną część stanowią producenci miodów pitnych, którzy preferują trójniaki. Powód jest prosty – są one mniej słodki i można ich z przyjemnością wypić więcej. Spróbujcie wypić butelkę półtoraka, bez kompletnego zasłodzenia się.
Owszem, niektórym słodycz półtoraka odpowiada, owszem półtoraki są droższe od trójniaków (z uwagi na ilość miodu), ale to nie oznacza, że to lepsze trunki. To po prostu różne miody, dla różnych gustów. O tym czy miód pitny jest szlachetny, decyduje nie zawartość miodu, ale jego jakość, czas leżakowania i jakość przypraw oraz dodatków.

2. Wódkę należy pić zmrożoną.

Przeczytaliśmy kiedyś na Gastronautach recenzję Atelier Amaro, w której klient skarży się, że w tak wykwintnej restauracji podano mu wódkę niezmrożoną.

Zwyczaj mrożenia wódki wziął się z chęci zabicia nieprzyjemnego smaku, kiepskiej jakości alkoholu. Zmrożona wódka staje się łagodniejsza i łatwiej „przechodzi przez gardło”. Kiedy jednak mamy do czynienia z degustacją alkoholu wysokiej klasy, mrożenie jest całkowicie niewskazane. Nie jesteśmy wtedy w stanie wyczuć aromatu, ani niuansów smakowych. Równie dobrze moglibyśmy pić jakąś tanią wódkę, jak i Chopina – różnicy specjalnej nie zauważymy.

Maciej Kozuba oraz inni producenci mocnych alkoholi mają na ten temat dokładnie takie samo zdanie.

Nie ma też jedynego słusznego kieliszka do podania wódki. Tak, najczęściej pijemy wódkę w małych kieliszkach, ale niekiedy można ją nawet podać w kieliszku od wina, po to by uwydatnić wszystkie aromaty.

3. Osoby z zamiłowaniem do dobrych trunków  piją dużo. 

Naszym zdaniem (popartym nie tylko własnym doświadczeniem), jest całkowicie przeciwnie. Od momentu powstania polewamy.pl kolekcja alkoholi przekroczyła 100 butelek, a spożycie spadło. Teraz niemal każdy kieliszek traktujemy z szacunkiem. Oglądamy, wąchamy, smakujemy. Cieszymy się degustacją i każdym łykiem, zamiast pić alkohole „na shoty”.

4. Aby nalewka malinowa nie miała goryczy, należy malinę obrać z włosków.

Zapytany o tę teorię Karol Majewski tylko parsknął śmiechem.  Kluczem do sukcesu przy nalewkach malinowych jest czas maceracji, który nie może być po prostu za długi. Przetrzymana malina staje się gorzka.

  • http://blog.czajkus.com/ Czajkus

    „Mit 3. Osoby z zamiłowaniem do dobrych trunków piją dużo.” A ile to jest dużo? Poza tym osoby z zamiłowaniem do picia dobrych trunków piją więcej niż osoby bez takich zamiłowań. Każdy pasjonat czegoś – chce tego więcej i więcej.

    • Andrzej

      Dla zyda to już 250ml jest bardzo dużo jak musi sam kupic bo nikt nie chce mu postawić na krzywy ryj .A to już nie gieszeft

    • victor creed

      - jeśli pije się codziennie – należy zachować co najmniej 2 dni abstynencji w tygodniu (najlepiej dzień po dniu) oraz nie przekraczać 4 porcji standardowych (tj. 40g czystego 100% alkoholu, czyli 2 półlitrowych piw, 2 kieliszków wina (200ml), czy 120ml wódki).
      - w ciągu tygodnia nie należy pić więcej niż 280g czystego alkoholu (tj. ok 13 półlitrowych butelek piwa, nieco ponad 3 butelki wina lub 0,8l wódki).
      - pijąc okazjonalnie nie należy przekraczać jednorazowo 6 porcji standardowych (60g czystego alkoholu, tj. 3 półlitrowe piwa, 3 kieliszki wina (po 200ml), 180 ml wódki).

  • ykp0261

    Dobrze napisane.