A co gdyby tak zamienić jedną trzecią wody potrzebnej do produkcji miodu pitnego, na sok jabłkowy? Wyobraźcie to sobie. Pasieka i sad jabłkowy w jednej butelce.
Miodów tworzonych w pasiece Jaros nie trzeba reklamować. Jaros to firma rodzinna, która od kilkudziesięciu lat produkuje miód pszczeli i miody pitne. Miód własny, metody naturalne, efekty wybitne. Dwójniak Jabłkowy dobrze wpisuje się w paletę produktów. Na początku czujemy charakterystyczny zapach i słodycz miodu, taką dokładnie, do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni w miodzie pitnym, ale w miarę jak smak spływa do gardła, do głosu dochodzą jabłka, by na końcu nie pozostawić żadnej wątpliwości, co do obecności owocowego składnika. Razem daje to wyjątkowo łagodny i orzeźwiający efekt. Szczęście, słońce i miód mieniące się w kieliszku. Mniam!
Jak długo powstaje Dwójniak Jabłkowy? I czy czas ten jest inny dla miodów owocowych niż dla tradycyjnych? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy Marcina Jarosa, głównego technologa w Pasiece Jaros.
Fermentacja dwójniaka Jabłkowego trwa zwykle około czterech tygodni, natomiast leżakowanie to minimum rok. Pomiędzy napoczęciem zbiornika z Jabłkowym, a jego całkowitym rozlaniem w butelki mijają zwykle dwa – trzy lata. Dlatego też najstarsze rozlewane przez nas dwójniaki Jabłkowe mogą mieć nawet lat cztery. Generalnie miody pitne owocowe potrzebują mniej czasu na dobre wyleżakowanie niż te bez owoców.
Nie będziemy wypisywać listy nagród, które otrzymał Dwójniak Jabłkowy (a jest ich kilka). Nie potrzebujecie tego drodzy czytelnicy. Potrzebujecie spróbować. Od razu się czuje, że jest wyjątkowy.
Cena: 50 zł
Lista sklepów znajduje się na stronie producenta – www.pasiekajaros.pl